Preguntes freqüents

Tipus de servei de recollida

El sistema de recollida en contenidors al carrer té un sostre aproximat del 20% de recollida selectiva i, a més, no garanteix una bona qualitat dels materials recollits.

Realment, el 80% dels residus que generam es poden reciclar si els separam correctament a casa i després es fa una recollida amb un sistema que garanteixi la recollida diferenciada com és el cas del sistema de recollida porta a porta.

El servei de recollida porta a porta ja funciona en el sector comercial a Ciutadella, Ferreries, Es Migjorn Gran, Es Mercadal, Alaior i Sant Lluís. 

A Maó i Es Castell, el porta a porta domiciliari i comercial s’implantarà de forma progressiva per fases i zones. 

Per a la seva implantació, i de forma prèvia a l’entrada en funcionament del servei, el Consorci de Residus i Energia i els consistoris de Maó i Es Castell posen en marxa per  cada fase una campanya informativa per explicar a la ciutadania com serà el nou porta a porta. Es programen reunions i taules informatives amb el veïnat de cada zona on es proporciona el material i la informació necessària per poder posar en marxa el servei.

La Directiva europea i les lleis de residus estatal i balear, respectivament, marquen l’ objectiu arribar, com a mínim, al 50% de recollida selectiva.

Amb el nou porta a porta podem arribar a xifres de recollida separada de més del 70% i aconseguir una bona qualitat dels materials recollits per al reciclatge.

Garantir la correcta separació dels nostres residus no és només un desig, és un deure recollit a la llei.

El sistema anterior de contenidors al carrer no ha permès aconseguir bones xifres de recollida separada per al reciclatge.

El porta a porta suposa un canvi en la concepció de la gestió dels residus, en què la ciutadania es fa corresponsable dels residus que genera garantint la seva correcta separació.

Aquest sistema és actualment l’únic que ha certificat millors xifres de separació en origen. 

Amb el porta a porta feim més eficient el cicle de gestió i reduïm al mínim possible la quantitat de residus destinats a l’abocador, consumint més poc territori.

A més, la incorporació de la nova fracció de matèria orgànica ens permetrà elaborar compost i contribuir a restaurar la fertilitat dels sòls malmesos.

La comoditat i la neteja: deixar els residus a la porta de casa evita desplaçaments fins als contenidors i evita punts d’abocament incontrolats de mobles i trastos vells. La recollida porta a porta permet eliminar elements de la via pública, guanyar espais i tenir els carrers més nets i evitar olors.

Els habitatges en sòl rústic han de deixar els residus als contenidors que hi ha a les àrees d’aportació, on hipodràn accedir amb la targeta d’accés. També poden anar a la deixalleria més propera.

Com funciona el porta a porta?

El sistema de recollida de residus porta a porta consisteix en el dipòsit i recollida dels residus en fraccions separades davant el portal de cada casa, comerç o establiment segons un calendari establert. El servei preveu la recollida de les fraccions resta, matèria orgànica, envasos lleugers, paper i cartó, i envasos de vidre.

En el cas dels domicilis, cada habitatge disposa d’un contenidor multifracció on diposita, depenent del dia, la fracció de residus que correspongui recollir. Aquest contenidor és el que se situa davant la porta de casa o al penjador perquè la recollida porta a porta es pugui efectuar. Un cop s’ha efectuat la recollida, el contenidor multifracció pot tornar a guardar-se a casa. 

En el cas dels habitatges disseminats o fora del nucli urbà, el servei preveu el dipòsit dels residus en àrees d’aportació, recintes tancats i d’ús específic d’aquelles zones que comptaran amb contenidors de cada fracció. L’accés a aquestes àrees només serà possible mitjançant una tarjeta que servirà per obrir les seves portes. 

  1. Un poal airejat per tenir dins la cuina i dipositar-hi els residus orgànics (restes de menjar i petites restes de jardineria). Aquest poal no s’ha de treure al carrer.
  2. Un poal multifracció per poder treure tots els residus a la via pública segons el calendari de recollida de residus.
  3. Bosses compostables per poder col·locar dins el poal airejat de l’orgànica. Un cop hàgiu de treure la matèria orgànica per a la seva recollida, heu de col·locar aquesta bossa tancada dins el poal multifracció.
  4. Un imant amb el calendari de recollida de residus, on trobareu els residus que podeu treure a la via pública cada dia i l’horari per deixar el poal multifracció davant la porta de casa o al penjador que us correspongui.

Aquest material es proporciona de manera gratuïta a les reunions i taules informatives.

Exacte, el motiu és evitar les olors. La matèria orgànica està formada en un 95% d’aigua. Si aquesta aigua no es deixa evaporar i a més no entra l’oxigen la matèria orgànica fermenta i provoca olors.

Aquests residus es poden treure cada dia en una bossa separada i dipositar-la sobre el poal multifracció. El dia que es recolli la fracció resta el textil sanitari es pot dipositar dins el poal multifracció.

Aquests tipus de residus es consideren residus sanitaris i s’han de treure el dia de rebuig o bé la resta de dies en una bossa separada, com els bolquers.

Els poals multifracció s’han de retirar de la via pública el més prest possible, una vegada el servei hagi realitzat la recollida i sempre abans de les 10h del matí.

Si, sempre i quan els residus estiguin separats correctament. S’hauria de col·locar la bossa extra damunt el poal multifracció.

En casos excepcionals es pot deixar el poal fora abans de l’hora reglamentària, però cal evitar que això es generalitzi per mantenir els carrers nets durant el dia. Per tal d’evitar qualsevol tipus d’avís o sanció i en cas que sigui una necessitat habitual cal donar avís al departament de medi ambient.

En aquests casos, els residus s’han de dur a la deixalleria.

S’instal·laran penjadors a la via pública amb ganxos perquè cada habitatge pugui deixar el seu poal multifracció.

Recollida a habitatges disseminats

Els habitatges en sòl rústic han de deixar els residus als contenidors que hi ha a les àrees d’aportació, on hi podràn accedir amb la targeta d’accés. També poden anar a la deixalleria més propera.

Et podran donar una targeta per a cada habitatge a les taules informatives, reunions de comunicació i trucant al telèfon 971 36 05 97.

Alguns habitatges es troben en camins privats, zones de difícil accés o s’ha de recorrer una llarga distància per a recollir pocs habitatges, per aquesta raó s’instal·laran àrees d’aportació fixes properes amb accés restringit amb targetes per a aquests veïns. Dins les àrees d’aportació hi haurà contenidors per a la matèria orgànica, envasos lleugers, paper i cartó, vidre i resta.

Seguiment, inspecció i sanció

No es posarà cap multa a ningú sense que hagi rebut un avís o varis avisos previs. Es recollirà la informació i un informador ambiental farà una visita al domicili per resoldre els dubtes que es tinguin.

No, els recollidors i els informadors ambientals tenen estratègies per valorar la correcta aportació dels residus, com per exemple el pes de la bossa en el cas dels envasos, l’ús de bosses blanques en el cas de la fracció orgànica, etc.

L’objectiu de la implantació d’aquest sistema és incrementar la quantitat i qualitat de la recollida selectiva; en especial, el de la matèria orgànica, així com erradicar la mala pràctica d’abandonament de bosses de residus a qualsevol hora. Inicialment no està previst sancionar però amb el temps, si es repeteixen determinats comportaments que contravinguin la normativa de residus, s’hauran d’imposar sancions.

Atenció ciutadana i incidències

Les reunions i taules informatives organitzades de forma prèvia a l’implementació del Porta a Porta a cada zona serveixen per poder plantejar totes les preguntes que es desitgin.

En cas de tenir dubtes, aquestes reunions són l’espai preferent per resoldre totes les qüestions que puguis tenir. 

Consulta aquí les reunions i taules informatives en marxa.

Si no pots assistir a les reunions informatives de la teva zona ni visitar la taula informativa, pots telefonar al nostre servei d’atenció ciutadana al 971 36 05 97 o escriure un mail a recollidamaoescastell@gmail.com.

A zones amb el porta a porta ja implantat:

Si el porta a porta ja ha estat implantat a la teva zona i no has pogut recollir el material, també pots acudir directament a les oficines de FCC per recollir el poal multifracció i el calendari (només a zones ja implantades). 

Oficines de FCC Menorca

  • C/Calle Bajolí, 25 (Poima), 07714, Maó
  • Telèfon: 971 36 19 63
  • Horari d’estiu: de 8.00 a 15.00 h.
  • Horari d’hivern: de dilluns a dijous de 8.30 a 14.00 i de 15.30 a 18.00 h. Divendres de 8.30 a 14.00 h. 

Per rebre més informació sobre el porta a porta o comunicar una incidència amb el servei, pots contactar amb el nostre servei d’atenció telefonant al 971 36 05 97 o  escriure un mail a recollidamaoescastell@gmail.com.

La implantació d’un nou servei de recollida sempre implica un període d’adaptació on aquest tipus d’incidències es poden donar. 

Si no han passat a recollir el teu poal pots fer dues coses: 

  1. Guardar la fracció a casa i esperar al proper dia de recollida. 
  2. Acudir a qualsevol deixalleria de Menorca per dipositar els residus allà.

A més, pots comunicar la teva incidència al nostre servei d’atenció al 971 36 05 97 o escrivint un mail a recollidamaoescastell@gmail.com.

Aquest tipus d’incidències es reduiran amb el temps. Treballam cada dia per fer més eficient el nou sistema de recollida porta a porta. 

Com cada fracció del porta a porta, el vidre té un horari establert per treure el poal al carrer. Acabat aquest horari, comença la nostra feina de recollida i retorn dels poals. En aquest cás és el següent:

  • Horari per treure el vidre: de 6.00 a 8.00 h
  • Horari del servei de recollida: de 8.00 a 14.30 h

Aquest servei de recollida, depenent de la zona, s’efectua més prest al matí o més tard, però sempre dins de la franja 8.00-14.30 h. No hi ha cap incidència en el servei si el poal es recull dins d’aquest horari, només es tracta del temps que trigam a recollir tots els poals de tota la ruta.

Deixalleries

Els residus s’han de dur a la deixalleria més propera. L’horari d’obertura i la ubicació els trobareu aquí.

Els residus voluminosos (de grans dimensions com mobles, rentadores, etc) i els residus perillosos (olis, pintures, piles, bombetes, etc.) s’han de dur a la deixalleria i classificar-se correctament.

Existeix una recollida gratuïta de residus voluminosos o trastos vells en sòl urbà, consulta el telèfon de contacte segons el seu municipi aquí!

Es poden recollir a través dels serveis de recollida municipals, dipositar a les deixalleries o gestionar a través de gestors privats autoritzats. Comprova el telèfon de contacte segons el teu municipi

Aquesta targeta serà obligatòria quan entri en circulació, s’avisarà a tota la ciutadania abans que sigui obligatòria.